-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1h 10 min
-
Porce6
-
Celkový čas1h 30 min
Boloňská omáčka se špagetami
Boloňská omáčka se špagetami jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú. V Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňské ragú s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 2 hodin a někteří se dostanou na 3 hodiny.
Suroviny k přípravě boloňské omáčky:
- 400 g mleté hovězí maso
- 2 cibule
- 100 g mrkev
- 100 g řapíkatý celer
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 50 ml suché bílé víno
- 400 g rajčatové pyré
- 300 ml hovězí vývar
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 ks bobkový list
- 2 kuličky nové koření
- 2 lžíce třtinový cukr
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžičky oregano
- 1 lžička tymián
- sůl & pepř
- olej & máslo
- parmazán (na posypání)
Příprava boloňské omáčky ke špagetám:
Postup je celkem jednoduchý, špagety nebo jiné těstoviny vařte až nakonec. Nejdříve si připravte boloňské ragú:
- Do velkého hrnce dejte 2 lžíce oleje, 50 g másla. Jakmile tuk rozpálíte, přidejte nasekanou cibuli a mrkev s řapíkatým celerem nakrájenými na kostičky. Po zesklovatění cibule přidejte česnek a minutku míchejte. Nyní přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Vše podlijte půl deci bílého vína a vařte dokud se víno téměř nevypaří.
- Nyní do hrnce nalijte rajčatové pyré a rajčatový protlak. Přidejte 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, oregáno, tymián a hovězí vývar. Vše důkladně promíchejte a vařte zhruba hodinku na velmi mírném plameni. Nakonec omáčku dochuťte solí a cukrem tak, aby omáčka nebyla nakyslá. Někdo přidává 100 ml plnotučného mléka, které zbaví omáčku kyselosti.
Jak boloňskou omáčku servírovat?
S boloňskou omáčkou se setkáte nejčastěji se špagetami, alespoň co se české kuchyně týká. Lze si je ale připravit s libovolným tvarem těstovin. Na těstoviny s omáčkou se hodí strouhaný sýr (nejlépe tvrdý parmazán nebo pecorino) nebo někdo přidává eidam. Já osobně volím italský sýr pecorino, který se vyrábí z ovčího mléka.
Vyzkoušejte další recepty italské kuchyně:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews